• Divadelné predstavenie a návšteva Múzea SNP

          • Žiaci 7.-9. ročníka sa zúčastnili  hudobno-dramatického a tanečného predstavenia Nemé tváre / Výkriky do ticha v Štátnej opere v Banskej Bystrici. Táto inscenácia je tanečným príbehom o šikanovaní- virtuálnom aj fyzickom, poukazuje na potrebu tolerancie a odsudzuje šikanu v akejkoľvek forme.

            Následne naše kroky viedli do Múzea SNP, kde sme si pozreli expozíciu venovanú 2.svetovej vojne a SNP.

          • 🌷VYNÁŠANIE MORENY🌷

          • Tečie voda studená, studená,

            po nej tonie Morena,

            hej, v more, v more, Morena!

            Už sa pažiť zelená, zelená,

            po nej ide Živena,

            oj, živá, živá Živena!

            Sem sa, chlapci, do kola, do kola,

            seje kvety Ďunďola,

            ej, Ďunďa, Ďunďa, Ďunďola! 

            Ján Botto : Pieseň jarná

          • PONOŽKOVÁ VÝZVA

          • 21. marec - Svetový deň Downovho syndrómu. 

            Svoje sympatie a podporu ľuďom s DS  vyjadríme aj my na našej škole (obutím ponožiek rôznych farieb či veľkostí). Takto spolu dokážeme šíriť porozumenie a rešpekt k rozdielnosti.

             ZAPOJ SA DO PONOŽKOVEJ VÝZVY AJ TY!

          • Chutné čučoriedky

          • Tento týždeň si naši žiaci mohli pochutiť na čučoriedkach vďaka "Školskému programu" Európskej únie s finančnou podporou EÚ.

          • Čítame radi

          • Vďaka rozvojovému projektu ministerstva školstva Čítame radi získala naša škola finančné prostriedky na kúpu kníh do triednych knižníc, ktoré by mali prispieť k rozvoju čitateľských zručností žiakov, k budovaniu pozitívneho vzťahu ku knihám a čitateľského sebavedomia.

            S novými knihami sa žiaci zoznámili najprv v školskej knižnici, kde si mohli vybrať knihu podľa svojej chuti. Žiaci sa hneď pustili do objavovania kníh, zdieľania pocitov, čítania úryvkov. Na záver sme si vytvorili čitateľský plán, ktorý ich bude motivovať k čítaniu.

            Knihy budú žiakom k dispozícii v triedach, kde si budú môcť čítať cez prestávky, v rámci vyučovania, či počas pobytu v ŠKD. Samozrejme si bude možné tieto knihy vypožičať aj domov.

          • Exkurzia do pekárne

          • Pokračujeme v sérii exkurzíí v rámci témy Zelenej školy Potraviny. Tentokrát sme sa boli so žiakmi 2.stupňa oboznámiť s výrobným procesom v pekárni, zistili sme, ako funguje pec na chlieb, koľko chlebov dokáže upiecť, aké druhy pečiva vyrábajú, akú technológiu používajú.

            Ďakujeme veľmi pekne pekárni Dumas Plus v Hronskom Beňadiku za možnosť návštevy a taktiež aj za ochutnávku vynikajúcich šišiek.

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka Základnej školy s materskou školou v Tekovskej Breznici v zmysle § 150 ods. 5 zákona NR SR č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších predpisov informuje o udelení riaditeľského voľna žiakom 1. až 8. ročníka na 20. 03. 2024 (streda) z dôvodu personálneho zabezpečenia  Testovania 9 - 2024. Počas tohto dňa nebude pre žiakov školy v prevádzke školská jedáleň a školský klub detí.

          • Geografická olympiáda - okresné kolo

          • Dňa 12.3.2024 sa konal 52. ročník okresného kola Geografickej olympiády v CVČ Nová Baňa v kategórií G, F, E. Súťaž pozostávala z riešenia monotematickej a teoretickej časti, poznania miestnej krajiny a praktickej časti.

            Našu školu reprezentovali:

            Patrik Repiský (5. ročník),

            Damián Ďurček (6.ročník) - úspešný riešiteľ,

            Samuel Daniš (6. ročník), 

            Juraj Zigo (7. ročník) - úspešný riešiteľ,

            Bianka Borošová (9. ročník),

            Tomáš Homola (9. ročník).

             

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu školy. 

          • 💐 Milá akcia školského parlamentu 💐

          • Prekvapenie, úsmev na tvári, radosť, šťastie ... to boli emócie našich mamičiek a všetkých žienok školy v piatok ráno (08. 03. 2024), o ktoré sa postarali žiaci zo školského parlamentu.

            Ďakujeme 🌹🌹🌹

          • Návšteva detí z MŠ v školskej knižnici

          • Do našej školskej knižnice zavítali v rámci mesiaca knihy na návštevu aj najmladší čitatelia z materskej školy, ktorí boli zvedaví, aké knihy v knižnici máme a ako to v nej vyzerá. Oboznámila som ich s ponukou našej knižnice, dozvedeli sa, ako sa ku knihám a aj v knižnici máme správať. Škôlkari si potom urobili pohodlie a pustili sa do prezerania kníh, ktoré ich najviac zaujali. 

            Mgr. Katarína Lukyová, vedúca školskej knižnice

          • 🌺🌸🌼 Medzinárodný deň žien 🌼🌸🌺

          • Žena je slovo, ktoré v sebe skrýva čarokrásu, duchaplnosť i zmyselnosť. Bez žien by bol svet pustý ako lúka bez kvetov, ako nočná obloha bez hviezd, či ako srdce bez lásky. 

            Milé naše dámy,

            prajeme vám všetkým k sviatku veľa radosti, zdravia i šťastia, krásu a neutíchajúci úsmev na perách.

            NECH VÁM TENTO DEŇ PRINESIE TOĽKO ŠŤASTIA A RADOSTI, KOĽKO LÁSKY VY ROZDÁVATE NÁM A SVOJIM NAJBLIŽŠÍM! 💕

          • 📚 Návšteva Mestskej knižnice v Novej Bani 📚

          • Knižnica je miesto, kde to ,,žije“ knihami. Práve na tomto mieste sa nám ponúka možnosť objaviť dedičstvo umeleckých diel predchádzajúcich generácií, klenoty literárnej tvorby a aktuálne publikované literárne tituly spisovateľov. V priestoroch knižnice je cítiť vôňu kníh a človek tam môže pobudnúť s dobrou knihou v ruke. Aj toto sú dôvody, ktoré nasmerovali žiakov 7. a 8. ročníka navštíviť mestskú knižnicu v Novej Bani. Návšteva knižnice bola pre žiakov veľmi hodnotná. Žiaci boli v knižnici oboznámení najmä s postupom vyhľadávania knižných titulov, rozdelením kníh podľa oblastí spoločenského, vedeckého, kultúrneho života a s možnosťami zapožičania si kníh a časopisov. V bezprostrednom kontakte s knihami sa budoval ich vzťah k literatúre, čo sa považuje za dôležitý aspekt formovania uvedomelej osobnosti. Návštevou knižnice sme si zároveň pripomenuli marec - mesiac knihy.

          • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo

          • Dňa 29. februára 2024 sa v CVČ v Novej Bani uskutočnilo obvodné kolo Hviezdoslavovho Kubína. Našu školu v tomto kole reprezentovalo viacero recitátorov, za čo im patrí vďaka a uznanie. Postúpiť do okresného kola nebolo jednoduché, no našim dvom žiakom sa to podarilo. Na okresnej úrovni nás bude reprezentovať Hana Forgáčová - I. kategória,  žiačka 4. ročníka a Patrik Zima - III. kategória, žiak 8. ročníka. 

            Okresné kolo bude prebiehať v CVČ Nová Baňa dňa 27. marca 2024.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným a víťazom držíme palce!

          • Vedomostné súťaže

          • Všetkovedko a Expert geniality show patria medzi celoslovenské vedomostné súťaže, ktorých sa aj tento školský rok zúčastnili žiaci našej školy.

            Všetkovedko - I. stupeň:

            Júlia Lauková (1. ročník)

            Laura Forgáčová (1. ročník)

            Marko Švec (1. ročník)

            Jakub Magušín (1. ročník)

            Hanka Ertelová (1. ročník)

            Juraj Elias (2. ročník)

            Richard Fajčík (2. ročník)

            Jakub Sládek (2. ročník)

            Dominika Kosťová (3. ročník)

            Nina Eliášová (3. ročník)

            David Šverma (3. ročník)

            Tereza Majzlerová (3. ročník)

            Ema Pšenáková (3. ročník)

            Michaela Šureková (3. ročník)

            Daniel Griglák (4. ročník)

             

            Expert geniality show - II. stupeň:

            Marko Gaži (6. ročník)

            Jakub Forgáč (7. ročník)

            Juraj Zigo (7. ročník)

            Tomáš Halabuk (8. ročník) - najúspešnejší žiak školy

            Marek Jablonka (8. ročník)

            GRATULUJEME 👏👏👏

          • 🌸 Spoločné posedenie 🌸

          • Iniciátormi myšlienky potešiť osamelých seniorov v našej obci boli žiaci školského parlamentu. Dňa 28. februára 2024 sme v spolupráci s obcou Tekovská Breznica spoločnými silami zrealizovali pre nich príjemné posedenie v priestoroch zasadačky obecného úradu. Čas, ktorý sme s nimi strávili, sa niesol v duchu umeleckého prednesu, spevu, čítania rozprávky a spoločenských hier. Sme veľmi radi, že sme im vyčarili úsmev na perách a radosť v srdiečku. Celá miestnosť bola nabitá pozitívnou energiou, humorom, spevom, čo bolo zrejmé aj z toho, že sa im po skončení nášho spoločného posedenia nechcelo vôbec odísť. Takáto krásna akcia je dôležitá a je to skutočne najmenej, čo môžeme pre našich osamelých ľudí urobiť.

            Poďakovanie patrí:

            • žiakom školského parlamentu a pani učiteľke Zimovej, za krásnu myšlienku a realizáciu akcie,
            • obecnému úradu za poskytnutie priestorov a zabezpečenie pitného režimu, kávičky, čaju a darčeka pre seniorov,
            • našim pani kuchárkam za výborný mäkkučký perník,
            • deťom a pani vychovávateľke Majzlerovej z ŠKD odd. II za výrobu darčekov pre seniorov,
            • pekárni DUMAS PLUS s.r.o. za výborné pagáčiky a moravské koláčiky.

            Ďakujeme za spoločne strávený čas ❤

          • Mesiac január a február v materskej škole

          • V mesiaci január sme mali besiedku s mamičkou našej Hanky p. Švaralovou na tému "Separovanie odpadu". Dozvedeli sme sa, ako správne triediť odpad, do ktorých vriec ho máme správne zahadzovať, a ktoré veci sa dajú recyklovať. Navštívili sme "Svet hračiek" v Pohronskom môzeu v Novej Bani, kde sme mali možnosť vidieť historické hračky. Cestovali sme autobusom a utvrdzovali si tak vedomosti v správnom správaní sa na cestnej premávke. Fabruár sa niesol v duchu karnevalu a tým aj rôznych zaujímavých masiek. Deti plnili rôzne súťaže na vytrvalosť, rýchlosť, spoluprácu, rovnováhu a tancovali na detské hudobné piesne. Pochovávaním basy sme ukončili toto krásne fašiangové obdobie. S deťmi predškolského veku sme navštívili prvákov na hodinách slovenského jazyka a matematiky a boli sme sa pozrieť aj na školský klub detí, kde budeme tráviť čas v popoludňajčích hodinách. Staršie deti nám tak ukázali, ako budeme fungovať v prvom ročníku.

                 

          • Informácie k zápisu do 1. ročníka

          • Vážení rodičia,

            ak sa Vaše dieťa narodilo od 01. 09. 2017 do 31. 08. 2018, ste ho povinní zapísať na plnenie povinnej školskej dochádzky (ďalej PŠD), teda do prvého ročníka základnej školy do konca apríla 2024.

            V našej škole sa bude prezenčný zápis konať dňa 10. apríla 2024 (streda) od 12.00 hod. do 16.00 hod.. Odporúčame Vám však prihlásiť predškoláka elektronicky na našej webovej stránke zssmstekbreznica.edupage.org v predstihu, umožní to plynulejší priebeh zápisu. Elektronický zápis spúšťame v pondelok 04. marca 2024.

            Rodič dieťaťa (matka, otec), iná fyzická osoba ako rodič, ktorá má dieťa zverené do osobnej starostlivosti alebo do pestúnskej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu, alebo zástupca zariadenia, v ktorom sa vykonáva ústavná starostlivosť, výchovné opatrenie, neodkladné opatrenie alebo ochranná výchova je povinný prihlásiť svoje dieťa, ktoré dovŕši šesť rokov veku k 31. augustu 2024 (vrátane) a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole, bez ohľadu na to, či dieťa dosiahlo školskú spôsobilosť alebo nedosiahlo školskú spôsobilosť a je uňho predpoklad, že bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania. Uvedené sa vzťahuje aj na dieťa, ktoré v školskom roku 2023/2024 nenavštevovalo materskú školu alebo zariadenie predprimárneho vzdelávania.

            Ak chcete zapísať dieťa, ktoré do 31. 08. 2024 nedovŕši šesť rokov, môžete o to požiadať. K žiadosti je potrebné predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie, súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast. Na zápis do 1. ročníka musia znovu prísť aj tie deti, ktoré v tomto školskom roku pokračujú v plnení povinného predprimárneho  vzdelávania v MŠ.

            Prioritne prijímame deti z nášho školského obvodu. Pri deťoch z iného školského obvodu zohľadňujeme:

            1. Dieťa má v našej škole súrodenca.

            2. Je dieťaťom zamestnanca školy.

            3. Poradie elektronickej prihlášky.

            Na zápis netreba dieťa špeciálne pripravovať, v materskej škole deti absolvujú predškolskú prípravu. Snažíme sa, aby bol zápis pre predškolákov príjemným zážitkom, a aby sa deti do školy tešili. Pri príchode do školy dostanete nami vytlačenú žiadosť o prijatie, ktorú ste elektronicky vyplnili. V čase, keď Váš budúci prváčik bude pracovať s pani učiteľkou a plniť spoločne rôzne úlohy, vy budete mať možnosť informovať sa na veci, ktoré Vás zaujímajú. Vaše dieťa absolvuje rozhovor s pani učiteľkou a školskou špeciálnou pedagogičkou. Ak tieto postrehnú nedostatočnú pripravenosť dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky, odporučia Vám ďalší postup. V triede tiež odovzdáte kópiu rodného listu dieťaťa a pani učiteľka skontroluje údaje v prihláške s Vašim občianskym preukazom. Prihlášku podpíšete.

            Na prihláške sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

            Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

            jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),

            • jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktorý nie je schopný sa podpísať) alebo

            • vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad čestným vyhlásením zákonného zástupcu( k dispozícii na zápise).

            V prípade, ak:

            jeden zo zákonných zástupcov dieťaťa zomrel, v podaní túto skutočnosť možno preukázať fotokópiou úmrtného listu, resp. formou nahliadnutia do úmrtného listu,

            • dieťa vychováva iba matka (otec nie je na rodnom liste dieťaťa uvedený), v podaní túto skutočnosť matka preukazuje fotokópiou rodného listu dieťaťa, resp. formou nahliadnutia do rodného listu dieťaťa.

            Na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie.

            Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami spolu s prihláškou predkladá aj písomné vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.

            Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosahuje školskú spôsobilosť, riaditeľka materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe:

            - písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie,                             

            - písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast,                                                            

            - informovaného súhlasu zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia.

            Je však nutné prísť aj na zápis do základnej školy a následne písomne doručiť ZŠ informáciu (najneskôr do 31. mája 2024) o vydaní Rozhodnutia o pokračovaní dieťaťa v predprimárnom vzdelávaní.

            Riaditeľka školy najneskôr do 15. júna 2024  vydá rozhodnutie o prijatí žiaka na základné vzdelávanie, ktoré vám bude doručené do e-schránky. Môžete si ho prísť prevziať aj osobne. Ak príjme žiaka z inej spádovej školy, bude informovať obec, v ktorej má trvalý pobyt.  

             

            Tešíme sa na našich nových prváčikov!

            Kolektív ZŠ s MŠ Tekovská Breznica

          • Podporte našu školu darovaním 2% z dane

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces v škole darovaním 2% z dane!

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%! 

            Dovoľte poďakovať sa Vám aj touto cestou za Vašu doterajšiu všestrannú podporu našej školy a jej aktivít. I vďaka Vášmu ústretovému postoju sa nám stále darí pripravovať pre našich žiakov kvalitné podmienky a prostredie na vzdelávanie, záujmovú činnosť a úspešnú prípravu do života. Neustále hľadáme možnosti pomoci škole.

            Finančné prostriedky budú použité na:

            • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu v našej základnej a materskej škole,

            • skvalitnenie vybavenia našej základnej a materskej školy.

            VAŠE 2% NÁM POMÁHAJÚ RÁSŤ

            V mene nás všetkým Vám ĎAKUJEME! ❤